Доступність посилання

ТОП новини

Відповідальність за трагічні події 31 серпня лежить на владі – Наливайченко


Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Провина за події 31 серпня під Верховною Радою України лежить на владі, вважає екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

«Трагічні події 31 серпня цього року в центрі Києва… Я відповідально заявляю – це відповідальність влади. На упередження мала спрацювати СБУ. Я маю право так говорити, тому що у центрі Києва – це серйозно. На упередження завжди професіонал працює і оперативними, і технічними засобами», – зазначив Наливайченко.

Колишній голова СБУ вважає, щоб уникнути таких ситуацій, спецслужби повинні залучати до співпраці патріотичні сили.

«Ті, хто зараз відповідає за безпеку або сидить поки що на цих посадах, мають зрозуміти, без співпраці з патріотичними, добровольчими та іншими організаціями забезпечити безпеку в державі неможливо. Якщо хтось буде патріотів виштовхувати на маргінес і робити з них як Янукович з нас робив екстремістів, терористів, це теж хибний шлях», – заявив Валентин Наливайченко.

31 серпня під стінами українського парламенту в Києві виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю парламенту, яку охороняв кордон правоохоронців. За повідомленням прокуратури, зі сторони протестувальників у правоохоронців кинули ручну оборонну гранату РГО з осколочними елементами.

За останніми даними Генпрокуратури, внаслідок сутичок загинули троє людей (нацгвардійців, що охороняли порядок), понад 150 людей були поранені. Серед постраждалих понад 130 правоохоронців, 11 цивільних людей, з яких один неповнолітній і троє представників засобів масової інформації, повідомили в прокуратурі.

Генеральна прокуратура України повідомила про оголошення підозри у зв’язку з подіями біля парламенту 18 особам. За повідомленням прес-служби ГПУ, одного із затриманих підозрюють у посяганні на життя працівника правоохоронного органу і теракті. Іншим затриманим інкримінується частина 3 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), стаття 293 (групове порушення громадського порядку) та частина 2 статті 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України, йдеться в повідомленні.

Сьогодні суд почав оголошувати запобіжний захід для затриманих. Наразі по два місяці арешту отримали сімох осіб, зокрема і підозрюваний у киданні гранати.

XS
SM
MD
LG