Доступність посилання

ТОП новини

США додали до списку санкцій через Україну ще 29 компаній


Сполучені Штати Америки додали до списку санкцій у зв’язку з діями на дестабілізацію України ще 29 компаній, переважно російських чи зареєстрованих в інших країнах, але пов’язаних із російськими інтересами.

Під санкції, оголошені Міністерством торгівлі США, потрапила єдина в новому списку українська компанія, «Мако Холдинг» Олександра Януковича, сина колишнього президента.

У зв’язку з санкціями, накладеними через окупацію Росією українського Криму, до списку додали 7 компаній, пов’язаних із уже підсанкційними російським концерном «Калашников» (серед них концерн «Іжмаш» та Іжевський механічний завод) і з підприємцем Геннадієм Тимченком.

Крім того, до нового списку ввійшли 15 російських нафтових чи нафтогазових компаній, пов’язаних із підсанкційною компанією «Роснєфть».

Також у зв’язку зі ще одним американським пакетом «кримських» санкцій до списку потрапили 6 захоплених російською окупаційною владою на Кримському півострові компаній – торговельні морські порти Євпаторії, Феодосії, Керчі, Севастополя й Ялти і Керченська поромна переправа.

Як мовиться в повідомленні, практично всі можливі взаємодії з цими компаніями вимагатимуть спеціальних ліцензій, які при цьому будуть розглядатися «з презумпцією відмови».

У посольстві США в Росії пояснили, що формально йдеться не про нові санкції чи посилення санкцій, а про технічний крок. Його мета, повідомило російське агентство «Інтерфакс», – уточнення списку, який здійснило Бюро промисловості і безпеки Міністерства торгівлі США, щоб виконати попереднє рішення Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США від 20 липня, яке й передбачило ці санкції.

США раніше наклали у зв’язку з дестабілізацією становища в Україні цілу низку санкцій і після окупації Криму, і після агресії Росії на сході України; санкції дісталися і діячам колишньої української влади, й сепаратистам, але найбільше Росії – фізичним особам, компаніям і цілим секторам економіки. Схожі санкції в координації зі США запровадив і Європейський союз, а також іще низка країн, у першу чергу зі складу «Групи семи»; крім того, деякі країни – не члени Євросоюзу теж приєдналися до санкцій ЄС.

XS
SM
MD
LG