Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ підтверджує спалах поліомієліту в Україні


Вакцинація дитини оральною поліовакциною (ілюстраційне фото)
Вакцинація дитини оральною поліовакциною (ілюстраційне фото)

У Міністерстві охорони здоров’я підтверджують спалах поліомієліту в Україні.

«Сертифікована ВООЗ лабораторія підтвердила, що захворювання двох дітей на Закарпатті було викликано вірусом похідним від вакцинного штаму, та підтверджено циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху поліомієліту», – мовиться у повідомленні МОЗ, опублікованому у четвер, 3 вересня.

Координаційна робоча група з питань підтримки статусу країни вільної від поліомієліту при МОЗ вирішила посилити епідеміологічний нагляд на всій території України та взяти додаткові проби у всіх, хто контактував з хворими дітьми на Закарпатті. Також у МОЗ вирішили створити Оперативний штаб з реагування та протидії розповсюдженню захворювання. Туди запросили представників міжнародних організацій ВООЗ та ЮНІСЕФ.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, вакцина для проведення імунізації дітей вже є в Україні.

«Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено 3,7 мільйона доз вакцини проти поліомієліту оральної, живої зареєстрованої в Україні, (ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція). Перша партія вакцин (ОПВ – 1,5 мільйона доз) вже надійшли в Україну, друга партія має надійти найближчим часом», – наголосили у міністерстві.

1 вересня у Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що на Закарпатті зафіксували два випадки захворювання дітей на поліомієліт – одній дитині чотири роки, іншій – десять місяців. За повідомленням МОЗ, діти не були вакциновані. Проте 2 вересня місцеві медики спростували це, заявивши, що у хворих дітей гострий в’ялий параліч.

За даними МОЗ, випадки циркуляції cVDPV дуже рідкісні, проте очікувані у країнах з великою кількістю невакцинованих груп населення. З 2009 по 2013 роки випадки cVDPV спостерігалися в Афганістані, Камеруні, Чад, Кенії, Нігерії, Пакистані, Сомалі, Ємені.

У МОЗ і ЮНІСЕФ нагадують, що поліомієліт – дуже заразна хвороба, що призводить до паралічу і смерті.

XS
SM
MD
LG