Доступність посилання

ТОП новини

«Вишеградська четвірка» знову відкинула квоти для мігрантів


Мігранти йдуть по шосе з Будапешта до кордону з Австрією, 4 вересня 2015 року
Мігранти йдуть по шосе з Будапешта до кордону з Австрією, 4 вересня 2015 року

Країни «Вишеградської групи» – Угорщина, Чехія, Словаччина й Польща – відмовляються запроваджувати обов’язкові квоти на прийняття мігрантів, заявили прем’єр-міністри цих країн на надзвичайній зустрічі у Празі.

Вони наголосили, що дотримуються спільної позиції на тлі міграційної кризи в Європі і готові сприяти в її подоланні – але тільки на добровільних засадах, без ніяких накинутих їм квот.

Окрім цього, вони вважають недоцільним, нехай навіть і тимчасово, зводити штучні кордони між країнами «Шенгенської зони» через міграційну кризу, заявили прем’єри.

Але, кажуть вони, захист кордонів має бути у фокусі уваги, як і необхідність боротися з незаконним переміщенням людей. Угорщина, Чехія, Словаччина й Польща готові надати своїх експертів та технічне устаткування для цього.

Окрім того, країни «Вишеградської групи» обіцяють бути уважнішими до тих, хто вже опинився на їхніх територіях.

За словами прем’єра Польщі Еви Копач, не слід заплющувати очі на гуманітарну катастрофу, проте прийняти людей – лише півсправи. Необхідна повна координація таких дій на рівні всього Європейського союзу, наголосила вона.

А голова уряду Чехії Богуслав Соботка зауважив, що «потрібно вирізняти тих, кому дійсно потрібна допомога», та переглянути принципи міграційної політики, щоб поставити перепону мігрантам із економічних міркувань.

У зв’язку з кризою з небаченим напливом до Європи мігрантів і біженців від воєн у країнах Близького Сходу й Африки, більшість яких потрапляє спершу до двох держав ЄС – Греції й Італії, – у Брюсселі прагнуть розподіляти прибульців по всіх країнах Євросоюзу за встановленими квотами. Група східноєвропейських членів ЄС виступає різко проти, заявляючи, що там згодні прийняти якусь кількість добровільно, але цю кількість визначать самі.

XS
SM
MD
LG