Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді закликали парламенти світу виступити за звільнення утримуваних у Росії українців


©Shutterstock
©Shutterstock

У Верховній Раді України закликали парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські асамблеї підтримати зусилля Києва, спрямовані на звільнення українських громадян, незаконно утримуваних на території Росії.

У світі мали б «рішуче засудити неправомірні судилища та незаконні утримання під вартою громадян України Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі та інших», мовиться у зверненні голови Верховної Ради та її комітетів у закордонних справах та з питань європейської інтеграції з приводу «порушення Росією основоположних прав і свобод людини та посилення політичних переслідувань».

Крім того, вони закликають парламенти «звернутися до урядів своїх держав з вимогою вжити всіх політико-дипломатичних заходів для протидії агресії та зростанні тоталітаризму в Росії, посилити тиск, у тому числі підготувати персональні санкційні списки, з метою звільнення незаконно утримуваних громадян України та повернення Росії в русло міжнародного права».

«Росія продовжує грубо порушувати права людини та перетворюється на тоталітарну державу. Систематичними порушеннями міжнародних зобов’язань та норм міжнародного права Росія відмежовується від ідеалів свободи і демократії та своїх міжнародних зобов’язань. Цілеспрямоване руйнування владним режимом залишків верховенства права задля продовження агресії проти суверенної європейської держави не лише призводить до репресій проти громадян Росії та сусідніх держав, а й становить загрозу для демократії у Європі та світі», – мовиться у зверненні.

«Сфабриковані справи проти українських громадян Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших політичних заручників остаточно підтвердили вибір владного режиму в Москві на користь відмежування від демократичних цінностей та цивілізованого міжнародного співтовариства», – заявили в українському парламенті.

У Росії перебуває за ґратами кілька громадян України, яким там висувають кримінальні звинувачення; частину вже засудили до тривалих термінів ув’язнення. І самі ці українці, і правозахисники називають звинувачення сфальсифікованими, а їхнє утримання під вартою незаконним. При цьому частину цих українців силою вивезли до Росії з України, зокрема, з окупованого Криму.

XS
SM
MD
LG