Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську пам’ять Василя Стуса вшанували читанням його віршів і дискусією про героїзм


На відзначення 30-ї річниці від дня загибелі українського поета-дисидента Василя Стуса в Івано-Франківській обласній універсальній бібліотеці імені Івана Франка у п’ятницю відбувся круглий стіл на тему «Народе мій! До тебе я ще верну».

Науковці, письменники, краєзнавці, освітяни, психологи, громадські активісти, студенти дискутували на тему героїзму загалом і героїзму Василя Стуса.

За словами голови Громадського інституту аналітики Віталія Перевізника, який виступив ініціатором такого круглого столу, «акцентували на тому, як байдужість одних змушує ставати героями інших».

Голова обласної організації Національної спілки письменників Євген Баран процитував слова Василя Стуса з його «Відкритого листа до Івана Дзюби»: «з усіх можливих героїзмів за наших умов існує тільки один героїзм мучеництва, примусовий героїзм жертви».

Він зазначив, що суть влади не змінилася, а Стус хотів її змінити, і закликав «говорити про людей-переможців, які не змінили світ, але змінили себе».

Водночас учасники круглого столу відзначали, що мало сьогодні бардів, які пишуть пісні на вірші Василя Стуса, у школі вивчають не ті твори, які б зацікавили учнів, про великих поетів згадують лише у час певних календарних дат.

За словами професора Івана Монолатія, до 30-річчя загибелі Василя Стуса на державному рівні могли б видати його твори, та цього не зробили.

Під час круглого столу звучали вірші Василя Стуса українською та англійською мовами.

У січні, на день народження поета, планують провести вуличні читання його віршів за прикладом уже традиційних Франкових і Шевченкових читань.

Також розгорнута тематична книжкова виставка з творів Стуса в обласній бібліотеці.

Організаторами круглого столу виступили Громадський інститут аналітики і обласна письменницька організація.

XS
SM
MD
LG