Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пообіцяв справедливість, рівність, простоту й передбачуваність податкової політики


(архівне фото)
(архівне фото)

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що базовими принципами нової податкової політики мають бути справедливість, рівність, простота й передбачуваність.

У телевізійній програмі «10 хвилин із прем’єр-міністром» він заявив, що нова податкова модель має бути предметом суспільного діалогу і суспільного компромісу, а запровадження податків у країні повинно стати предметом суспільного консенсусу. «Кожен із вас повинен прийняти цю податкову модель як свою. За інших обставин ви не будете сплачувати податки, тому що будете вважати, що вони несправедливі, а держава не буде отримувати доходи і не зможе фінансувати армію, оборону, пенсії, зарплати, лікарні і школи», – наводить його слова урядова пресова служба.

Відео: Арсеній Яценюк

Зокрема, повідомив Яценюк, уряд України пропонує запровадити єдині базові ставки у ключових податках – податку на додану вартість, єдиному соціальному внеску, податку на доходи фізичних осіб і в податку на прибуток.

Він нагадав, що зараз в Україні існує 90 видів різних ставок, і це, за його словами, «дозволяє, з одного боку, маніпулювати цими ставками нечесним платникам податків, а з іншого – зловживати податковим інспекторам при нарахуванні податків і їхній сплаті».

Прем’єр повідомив, що на даному етапі пропонується встановити єдину ставку для чотирьох базових податків у розмірі 20%.

Він наголосив, що на даному етапі бюджет виконує, серед іншого, і функцію економічного стимулювання, проте в перспективі бюджетні видатки повинні бути максимально скорочені. Таким чином, каже Яценюк, уряд буде поетапно, кожен рік скорочувати витрати державного бюджету і відповідним чином зможе скорочувати ставку податку.

Прем’єр-міністр також анонсував суттєве скорочення Державної фіскальної служби й ліквідацію податкової міліції, замість якої має прийти Державна служба фінансових розслідувань. ДФС повинна бути «не контрольним корупційним органом, а сервісом для кожного платника податку» – «Вони – це перший помічник платника податку, який хоче чесно і прозоро сплачувати податки до державної казни», – сказав Арсеній Яценюк.

XS
SM
MD
LG