Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Москві переніс оголошення вироку у «справі руферів»


Руфер Mustang на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото Facebook
Руфер Mustang на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото Facebook

Таганський суд російської столиці Москви переніс на 10 вересня оголошення вироку у так званій «справі руферів» про пофарбування у кольори українського прапора зірки на шпилі висотного будинку у центрі російської столиці.

Сторона обвинувачення попросила для чотирьох підсудних Олександра Погребова, Олексія Широкожухова, Євгенії Короткової та Володимира Подрезова три роки колонії загального режиму, а для п'ятої підсудної, вагітної Анни Лепьошкіної - аналогічне покарання, але умовно, з випробувальним терміном на три роки. Усіх п’ятьох звинувачують у вандалізмі і хуліганстві за політичними мотивами.

Четверо парашутистів (бейсджамперів) провину не визнали і заявили, що опинилися «не в тому місці і не в той час», попросивши виправдувальних вироків, а Володимир Подрєзов визнав частково провину у вандалізмі і попросив суд окремо від інших розглядати його дії.

Майже одразу після акції з розфарбовуванням зірки, що сталася 20 серпня 2014 року, відповідальність на себе взяв український руфер (від англійського слова roof – дах) Mustang. Фотографії він опублікував у соціальних мережах.

Російські слідчі вважають, що перефарбували зірку і повісили прапор Володимир Подрєзов і Mustang, а четвірка руферів, як вважають слідчі, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

Правозахисники, громадські активісти, друзі і близькі підсудних вважають кримінальне переслідування політично вмотивованим.

Українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера. МВС Росії оголосило його в міжнародний розшук.

XS
SM
MD
LG