Доступність посилання

ТОП новини

Іран готовий до діалогу щодо Сирії зі США та Саудівською Аравією – Роугані


Президент Ірану Хасан Роугані (праворуч) разом із австрійським колегою Гайнцем Фішером, Тегеран, 8 вересня 2015 року
Президент Ірану Хасан Роугані (праворуч) разом із австрійським колегою Гайнцем Фішером, Тегеран, 8 вересня 2015 року

Іран готовий до переговорів зі Сполученими Штатами та Саудівською Аравією задля припинення громадянської війни в Сирії. Про це 8 вересня на спільній прес-конференції з австрійським колегою Гайнцем Фішером заявив президент Ірану Хасан Роугані.

«Іран сидітиме за будь-яким столом з регіональними країнами і світовими державами, якщо результатом буде безпечніше, стабільне та демократичне майбутнє для Сирії», – сказав іранський президент.

Водночас він додав, що не обговорюватиме майбутнє президента Башара Асада до досягнення миру.

«Нашим першим пріоритетом є зупинити кровопролиття, гарантувати безпеку, нехай люди повертаються до своїх будинків, а потім ми можемо говорити про майбутнє», – наголосив Роугані.

Шиїтський Іран, який разом із Росією надає підтримку режимові Асада, звинувачує Сполучені Штати та свого регіонального сунітського опонента Саудівську Аравію в участі в конфлікті на боці сирійських антиурядових повстанців.

США заявляють про необхідність розробки механізму передачі влади в Сирії від Асада демократично обраному новому керівництву.

Водночас Сполучені Штати, Іран, а також чинна влада в Дамаску протистоять угрупованню «Ісламська держава», яка контролює значну частину території Сирії.

XS
SM
MD
LG