Доступність посилання

ТОП новини

Знятий із «посади» ватажок донецьких сепаратистів підтвердив, що вже на волі після арешту своїми ж


Андрій Пургін, архівне фото
Андрій Пургін, архівне фото

Один із колишніх ватажків збройного угруповання «ДНР», якого минулого тижня скинули з «чільної посади» його ж сепаратисти, Андрій Пургін заявив, що вже вийшов на волю з чотириденного ув’язнення в сепаратистській тюрмі.

Як повідомив він агентству «Ройтерз», він так і не розуміє причин свого арешту і того, «чого хотіли» його супротивники.

Перш ніж повернутися до свого дому в окупованому Донецьку, він чотири дні просидів у камері так званого «міністерства державної безпеки» угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним.

Пізно ввечері у п’ятницю, 4 вересня, Андрія Пургіна скинули з «посади» так званого «голови народної ради» цього угруповання і тимчасово поклали ці обов’язки на його заступника і суперника в боротьбі за владу в угрупованні Дениса Пушиліна. Це сталося в той час, коли самого Пургіна не було в Донецьку – він повертався з Москви, але його перепинили на в’їзді на окуповану частину Донбасу «прикордонники» його ж угруповання; він прорвався, але пізніше того ж дня його таки затримали.

Пургіна вважали прихильником твердої й безкомпромісної сепаратистсько-проросійської лінії, в той час як Пушиліна називають значно поступливішим. Деякі оглядачі припускають, що ця зміна ініційована з Москви і має на меті напередодні сесії Генеральної асамблеї ООН, яка почнеться через тиждень, 15 вересня і в якій має взяти участь і президент Росії Володимир Путін, домогтися, щоб сепаратисти зробили більше на виконання мінських домовленостей.

Інші оглядачі вважають, що Пушилін є фактичним представником у Донецьку російського центру впливу, що створився навколо помічника президента Росії Владислава Суркова, а Пургін – представником іншого центру впливу в Москві, що діє навколо першого заступника керівника адміністрації президента Росії В’ячеслава Володіна і є суперником першого.

XS
SM
MD
LG