Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі на президентські вибори зареєстрували чотирьох кандидатів


Комбіноване фото: Тетяна Короткевич, Сергій Гайдукевич і Микола Улахович. Олександра Лукашенка і так усі знають
Комбіноване фото: Тетяна Короткевич, Сергій Гайдукевич і Микола Улахович. Олександра Лукашенка і так усі знають

Центральна виборча комісія зареєструвала чотирьох кандидатів на посаду президента до виборів, що мають відбутися 11 жовтня.

Як повідомила комісія останнього дня реєстрації кандидатів, це чинний президент Олександр Лукашенко, який прагне переобратися на п’ятий термін, Тетяна Короткевич, яка виступає від опозиційного руху «Говори правду», лідер проросійської Ліберально-демократичної партії Білорусі Сергій Гайдукевич і лідер пролукашенківської Білоруської патріотичної партії Микола Улахович.

Іще двох претендентів не зареєстрували, бо вони не зібрали належних 100 тисяч підписів на свою підтримку, заявили в ЦВК.

Під час засідання Центрвиборчкому Короткевич закликала не реєструвати Лукашенка, який незмінно перебуває при владі з 1994 року, заявивши, що він «уже, мабуть, втомився і мав би піти на спочинок».

Кандидатура Тетяни Короткевич викликала значні суперечки серед білоруської опозиції, більша частина якої вирішила бойкотувати ці вибори, та вона не дослухалася до цієї позиції. За її словами, вона продовжить змагатися за президентство, щоб «не дати Лукашенкові ще одного терміну на посаді».

Критики її кроку вважають, що з позиції влади справжня мета допуску до виборів кандидата від опозиційної сили – надати їм ореол демократичності, хоча на них практично напевно знову буде визнана перемога Лукашенка з великим відривом.

Попередні президентські вибори в Білорусі, 2010 року, завершилися жорстоким придушенням демонстрацій проти їхнього результату і ув’язненням, серед багатьох інших людей, і шести зареєстрованих тоді опозиційних кандидатів. Урешті всіх їх випустили, але через судимість вони не мають права балотуватися знову.

XS
SM
MD
LG