Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: звинувачення Росії проти військових і політичних діячів – новий крок інформаційної війни


Генеральний штаб Збройних сил України назвав висунені в Росії чергові звинувачення проти українських військових керівників і політиків іще одним кроком Москви в її інформаційній війні проти України.

Це також свідчить про намагання відволікти власне населення від проблем усередині своєї держави, мовиться в заяві Генштабу у фейсбуці.

Заяви Москви, вважають у Генштабі, «навіть не варто коментувати, бо розраховані вони на аудиторію, яка повністю відірвана від реального життя та звикла вірити всьому, що розповідає чинна влада Росії».

Зокрема, мовиться в заяві, «цього разу російські слідчі відвертають увагу громадськості від російської військової присутності на території України та агресії проти сусідньої держави, фабрикуючи кримінальні справи проти українських військових керівників».

У заяві звернено увагу, що «присутність російських військових на Донбасі, їхня участь у бойових діях проти української армії та причетність до загибелі цивільних (у тому числі й російськомовних) – доведений факт».

«Усі розуміють, звідки беруться засоби для ведення воєнних дій у бандформувань на сході України. Проте російське військово-політичне керівництво продовжує наполегливо все заперечувати», – нагадано в заяві.

«Із часом уся правда про злочини Росії в Україні стане широко відомою, а винні – будуть віддані в руки національного або міжнародного правосуддя. Ось тоді весь світ зможе поглянути у вічі нинішнім керманичам і військовим Росії, на чиїй совісті – обстріли житлових кварталів із гармат і реактивних установок, вбивства наших мирних громадян і солдатів, збиття «Боїнга», загарбання чужої території, агресивна інформаційна війна, пограбування Донбасу та ще багато іншого», – заявляють у Генштабі.

Раніше в четвер, 10 вересня, в Росії її Слідчий комітет повідомив, що порушив кримінальні справи про «застосування заборонених методів ведення війни та геноцид» щодо українських військових високопосадовців, а також депутата Верховної Ради Олега Ляшка.

Російські слідчі підозрюють у порушенні російського законодавства міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, командувача Сухопутних військ Анатолія Пушнякова, командувача Нацгвардії Миколу Балана «та інших невстановлених осіб із числа військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України».

Крім того, депутата Верховної Ради Олега Ляшка та «інших осіб із числа бійців батальйону «Азов» підозрюють також у «викраденні людини» та «знущанні».

Днями голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін також стверджував про нібито участь нинішнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в бойових діях проти російських військ у Чечні в 1990-х роках.

Тиждень тому, 3 вересня, у Слідчому комітеті Росії заявили про право на поширення своєї юрисдикції на Україну і нібито законність кримінального переслідування осіб із числа найвищого політичного та військового керівництва України. В опублікованій того ж дня з цього приводу заяві Міністерства закордонних справ України мовиться, що заяви Слідчого комітету Росії «не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з реальністю чи здоровим глуздом». «Відсутні будь-які підстави для застосування Росією своєї юрисдикції на території України, окрім розслідування злочину агресії, яка здійснюється Росією проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, що вчиняють цей злочин», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

XS
SM
MD
LG