Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко відкинув можливість переговорів із ватажками сепаратистів


Президент Петро Порошенко (архівне фото)
Президент Петро Порошенко (архівне фото)

Президент України Петро Порошенко заявив, що не має наміру вести переговори з ватажками підтримуваних Росією сепаратистів, що за підтримки Москви захопили частину Донбасу.

Коментуючи у програмі «Prime Time» Мирослави Гонгадзе на «UA:Першому» телеканалі домагання Росії, він відкинув бажання Москви, щоб він вів переговори з самопроголошеними ватажками збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

Відео: UA:Перший

«Що намагалися нав’язати нам? «Друзі мої, сядьте з Захарченком і Плотницьким і з ними говоріть, а ми збоку будемо спостерігати і інколи вам радити». – Ні!» – наголосив Порошенко.

За його словами, він зайняв таку принципову позицію, бо вимога Росії викривляє події, що відбуваються в Україні.

«Це не є внутрішній конфлікт. Я не буду вести переговори з лідерами бойовиків, ватажками терористів лише тому, що, як мені радять деякі доморощені політикани, бо це буде визнання того, що хоче Росія, – що це «громадянська війна в Україні», що це нібито внутрішній конфлікт, і Росія тут ні до чого. Ні! Це агресія Росії проти вільної і європейської незалежної держави України», – заявив Порошенко.

Крім того, президент нагадав, що сепаратистські угруповання не є сторонами тристороннього мінського мирного процесу. «Із самого початку формат був вибудуваний: Росія, Україна і ОБСЄ як посередник. Називається цей формат – Тристороння контактна група», – сказав Порошенко й нагадав, що під мінськими домовленостями стоять підписи офіційних представників ОБСЄ, України і Росії.

Представники сепаратистів теж підписувалися під цими домовленостями, але їхні підписи стоять окремо і не містять вказівок на їхні посади, бо ніяких офіційних визнаних посад вони й не мають.

Росія, а слідом за нею й підтримувані нею сепаратисти, постійно наполягають на необхідності «прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом», маючи на увазі саме діалог із представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними. Київ нагадує, що в питаннях, які стосуються Донбасу, консультується з легітимними представниками Донецької й Луганської областей – але не зі збройними сепаратистами, які силою захопили частину цих областей за підтримки Росії.

XS
SM
MD
LG