Доступність посилання

ТОП новини

Київ вимагатиме створення підгрупи з питань кордону – Порошенко


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко виступає за створення п’ятої підгрупи в рамках Тристоронньої контактної робочої групи зі врегулювання ситуації на сході України, що займалася б питаннями кордону.

«Ми будемо ставити питання про створення п’ятої підгрупи по кордону, бо нас дуже непокоїть сьогоднішня ситуація, коли спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ не мають доступу до цієї ділянки кордону. Нас дуже непокоїть, що їм заборонений доступ до майданчиків, де бойовики мають зберігати відведену важку техніку й артилерію. Ми знаємо, що її там немає. Ми будемо наполегливо добиватися того, щоб у рамках виконання мінських домовленостей ОБСЄ, відповідно до мандату, мала доступ до всієї окупованої території», – сказав глава держави у перерві 12-го щорічного форуму «Ялтинської економічної стратегії» (YES) у Києві.

Президент вкотре наголосив, що жодної альтернативи мінському процесу і політико-дипломатичному шляху звільнення окупованих територій Донбасу не існує.

Мінський протокол, укладений 6 вересня 2014 року, передбачає, серед іншого, «забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Російської Федерації».

Наразі з усіх кількох сотень непідконтрольного Україні кордону з Росією спостерігачі ОБСЄ перебувають тільки у двох точках – російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області. При цьому вони не мають повноважень інспектувати переміщувані через кордон вантажі. Росія категорично відмовляється розшити повноваження чи територіальний обсяг роботи цієї спостережної місії ОБСЄ.

Мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на сході України від лютого цього року передбачають, що українські прикордонники повинні відновити контроль над кордоном України з Росією до кінця 2015 року.

Але, за тими ж домовленостями, ця передача контролю за кордоном може початися тільки після місцевих виборів в окремих районах Донбасу, проведених на підставі закону України.

XS
SM
MD
LG