Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив будівництво офісного центру біля Софійського собору – ГПУ


Прокуратура Києва домоглася заборони будівництва офісного центру біля Софійського собору в столиці, повідомляє Генпрокуратура.

«Із незаконної оренди повернуто 0,87 гектара земель історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Земельна ділянка в провулку Киянівському, 12-а, вартість якої складає майже 58 мільйонів гривень, рішенням Київради у 2007 році була надана в короткострокову оренду столичному товариству для будівництва офісно-житлового комплексу з підземним паркінгом. У 2013 році в договір було внесено зміни, якими подовжено строк користування ділянкою до 10 років та змінено орендаря. Проте з’ясувалося, що вказані рішення та укладені на їх підставі договори оренди землі не відповідають вимогам законодавства», – заявили в ГПУ.

Земельна ділянка розташована в межах центрального історичного ареалу міста на території архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Водночас планування будівлі жодним чином не регламентувалося з наявною забудовою і загальним силуетом ансамблю споруд Софійського собору, додали в Генпрокуратурі.

Крім того, як заявили у відомстві, земля надавалась орендарю без жодного погодження з секретаріатом ЮНЕСКО, який опікується всесвітньо-культурною і природною спадщиною.

Справу неодноразово розглядали в судах першої, апеляційної й касаційної інстанції, а в результаті повернули на новий судовий розгляд до Господарського суду Києва, який визнав обґрунтованими вимоги прокуратури та задовольнив позов у повному обсязі, заявили в прокуратурі.

XS
SM
MD
LG