Доступність посилання

ТОП новини

США знову нагадали про зростання ізоляції Росії через Україну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати Америки знову нагадали, що міжнародна економічна ізоляція Росії дедалі зростає через її дестабілізаційні дії в Україні.

Речник Білого Дому Джош Ернест нагадав на брифінгу, що Сполучені Штати дієво координують свої санкції з європейськими партнерами, щоб чинити тиск на Росію через її такі дії.

Це зростання ізоляції Росії, її керівництва й економіки у світі має для них наслідки, зокрема, на рівень залучення інвестицій, на вартість рубля чи на прогнози майбутнього російської економіки, сказав речник.

Але, додав він, ці кроки США й союзників досі не привели до «стратегічних рішень», які в Вашингтоні хотіли б бачити з боку керівництва Росії. Тому, повторив він, Росія постає перед дедалі більшою міжнародною ізоляцією.

За словами речника, те, що санкції проти Росії діють далі й дедалі більше ізолюють Росію і впливають на її економіку, є результатом «стратегічного рішення» Москви.

Він нагадав позицію США, що в разі, якщо Росія почне виконувати мінські домовленості, щодо неї можуть почати послаблювати накладені через агресію на Донбасі санкції.

Раніше чільні представники Вашингтона також наголошували, що, навпаки, на Росію можуть накласти нові санкції, якщо вона буде далі порушувати мінські домовленості.

Сполучені Штати Америки раніше наклали у зв’язку з дестабілізацією становища в Україні кілька пакетів санкцій – і після окупації Криму й заяв про його анексію, і після агресії Росії на сході України; санкції дісталися і діячам колишньої української влади. Схожі санкції в координації зі США запровадив і Європейський союз, а також іще низка країн, у першу чергу членів «Групи семи»; крім того, деякі країни – не члени Євросоюзу теж приєдналися до санкцій ЄС.

Усі вони заявляють, що санкції можуть бути зменшені чи скасовані тільки в разі, коли буде подолана їхня причина: «кримські» санкції – після деокупації Криму, а «донбаські» – після повного виконання мінських домовленостей. Росію також уже не раз попереджали, що в разі посилення її агресії проти України санкції так само будуть посилені.

XS
SM
MD
LG