Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають розслідувати вбивство Гонгадзе та інших журналістів


Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович

В ОБСЄ закликають українську владу повною мірою розслідувати вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

«Гонгадзе заплатив найвищу ціну за свою мужню роботу», – мовиться у заяві представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, опублікованій у середу, 16 вересня.

«15 років минуло з часу його вбивства, а воно й надалі залишає негативний наслідок для свободи висловлювань і свободи ЗМІ в Україні. Замовники цього вбивства мають бути притягнені до відповідальності», – зазначила Міятович.

Вона також висловила занепокоєння щодо відсутності прогресу у розслідуванні щонайменше дев’яти вбивств і численних випадків нападів на журналістів з часу початку конфлікту в Україні.

«Я закликаю українську владу забезпечити розслідування нападів на журналістів і притягнути винних до відповідальності», – наголосила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року, і відтоді замовників убивства слідство так і не встановило. Нині визнаний судом виконавець вбивства – екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення – оскаржує цей вирок.

За сім місяців цього року Інститут масової інформації зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 побиття та нападів на журналістів, 39 перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури. За минулий рік у полоні бойовиків побували 79 журналістів, загинуло семеро. Нині в руках сепаратистів з угруповання «ЛНР» вже дев’ять місяців перебуває луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

XS
SM
MD
LG