Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: Україна увійде в нову фазу, якщо Росія проведе «вибори» на Донбасі


Юрій Луценко, архівне фото
Юрій Луценко, архівне фото

Керівник парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко наголошує, що вибори на Донбасі можуть відбутися виключно за українським законодавством.

Видовище під назвою «вибори», яке мають намір влаштувати на окупованих територіях бойовики, отримає гостру відповідь міжнародної спільноти, сказав Луценко в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, 31 грудня 2015 року – останній день для виконання мінських домовленостей і повернення Україні контролю над кордоном.

«Ні Путін, ні його маріонетки досі не хочуть робити ні кроку щодо взятих на себе зобов’язань, хоча під мінськими домовленостями стоїть підпис представників Москви та «керівників» Донбасу. Раз так, Україна перейде до іншої фази і не буде опиратися на мінські угоди, які закінчуються 31 грудня», – сказав Луценко.

Якою буде ця «фаза», він не пояснив, додавши, що потрібно дочекатися закінчення року.

Водночас Київ буде використовувати всі шанси для відновлення територіальної цілісності країни за допомогою мінських домовленостей, додав народний депутат.

Президент України Петро Порошенко заявляє про необхідність посилення санкцій проти Росії через рішення лідерів угруповань «ДНР» та «ЛНР», підтримуваних Москвою, провести незаконні вибори на окупованих територіях.

Так само й секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов звинуватив Росію у спробі зірвати мирний план врегулювання ситуації на сході шляхом проведення там сепаратистських «виборів» і заявив, що «запуск механізму проведення «фейкових» виборів на окупованій території є демонстративним виходом Росії і підконтрольних їй маріонеток із мирного процесу, визначеного мінськими угодами».

Раніше в середу, 16 вересня, ватажок незаконного збройного угруповання «ДНР» Олександр Захарченко повідомив, що підписав «указ» про проведення на окупованій території Донеччини «місцевих виборів» 18 жовтня, що буде порушенням мінських домовленостей. В угрупованні «ЛНР» рішення офіційно призначити свої так само незаконні «вибори» на 1 листопада планують ухвалити наступного тижня.

При цьому в обох угрупованнях, визнаних в Україні терористичними, твердять, нібито їхні «вибори» відповідатимуть мінським домовленостям.

У Києві й на Заході вже не раз звертали увагу, що такі самооголошені «вибори» прямо суперечать цим домовленостям, а їхнє проведення зірве мінський мирний процес на окупованій частині Донбасу.

Мінські домовленості, зокрема, остання з них – Комплекс заходів, передбачають, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях на Донбасі мають відбутися на підставі законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ.

Відповідно до нині чинного українського законодавства, місцеві вибори, що відбудуться в Україні 25 жовтня, наразі не проводяться в тимчасово окупованих частинах Донецької й Луганської областей.

XS
SM
MD
LG