Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти та медіа-організації провели Twitter-шторм у пам’ять про Гонгадзе


Сьогодні, 16 вересня, минає 15 років від дня зникнення і вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. Окрім традиційних цього дня пам’ятних акцій, українські медійники ініціювали також Twitter-шторм, щоб нагадати суспільству про важливість ефективного розслідування злочинів проти журналістів.

Twitter-шторм із хештегами #Gongadze, #Гонгадзе, #Ukraine, #truthisnotacrime тривав з 11:00 до 20:00. Цими хештегами позначали не лише твіти зі спогадами про Георгія Гонгадзе чи світлинами журналіста, а й інформацію про інших журналістів, які постраждали чи нині потерпають від порушення своїх професійних прав.

У штормі взяли участь ЗМІ, журналісти, громадські активісти і просто небайдужі до порушень прав журналістів громадяни.

Цього дня активісти вивісили пам’ятний банер на вулиці Інститутській у Києві.

У роковини дня зникнення і вбивства Георгія Гонгадзе нагадали про порушення прав журналістів в Україні:

Загалом, щоб нагадати про порушення прав журналістів та вшанувати пам’ять Георгія Гонгадзе, у Twitter-штормі взяли участь близько двох тисяч осіб, а хештег #Gongadze вийшов на третю позицію топ-тегів в Україні.

Також сьогодні в Києві від будинку Спілки журналістів до майдану Незалежності пройшла традиційна хода, яка завершилася зачитуванням імен загиблих журналістів, запалюванням свічок і хвилиною мовчання.

Пам’ятні заходи також провели в Харкові, Львові, Чернівцях, Луцьку, Рівному, Маріуполі, Івано-Франківську, Запоріжжі, Черкасах та Вінниці.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року, і відтоді замовників убивства слідство так і не встановило. Нині визнаний судом виконавець вбивства – екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення, оскаржує цей вирок.

XS
SM
MD
LG