Доступність посилання

ТОП новини

Зрив голосування за пакет із реструктуризації означає оголошення дефолту – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що неголосування в парламенті за пакет законопроектів із реструктуризації частини державного боргу України означатиме дефолт для країни. Про це він заявив у Верховній Раді, представляючи пакет законів щодо реструктуризації боргу.

«Неголосування означатиме фактичне оголошення дефолту і те, що українські громадяни не зможуть отримати підвищення соціальних виплат», – сказав Яценюк.

При цьому він нагадав, що вже вдалося зробити в цьому напрямку.

«Мова йде про списання вже сьогодні 3,6 мільярда доларів, а також мова йде про фактичне списання відсотків, які ми повинні були б сплатити до 2040 року в розмірі 5,3 мільярда доларів. Окремо ухвалене рішення щодо відтермінування погашення по тілу боргу 11 мільярдів доларів ще на чотири роки. Тобто найближчі чотири роки Україна не буде виплачувати тіло кредиту», – перелічив прем’єр.

Водночас лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що уряд домовився не про списання, а про реструктуризацію.

«20% від боргу у 18 мільярдів доларів відстрочено, але на той залишок суттєво збільшується відсоток виплати з 7,25% на 7,75%. Обслуговування боргу буде продовжуватися і це ще 15 мільярдів, які ми платити не мусимо. Чому нас обманюють?» – заявила вона.

Зі свого боку, лідер Радикальної партії Олег Ляшко поставив вимогу про продовження переговорів і списання більшої частини боргу.

Україна домовилася із кредиторами про списання 20% боргу або суми до 4 мільярдів доларів. За словами прем’єра Арсенія Яценюка, досягнута угода також передбачає, що Україна переносить «на 4 роки всі виплати по тілу цього кредиту, а також сума, яка передбачена на обслуговування державного боргу, не збільшується».

Відсоткова ставка за борговими зобов’язаннями становитиме 7,75%.

XS
SM
MD
LG