Доступність посилання

ТОП новини

США заявили, що відкриті до «тактичних і практичних» розмов із Росією про боротьбу з екстремізмом


Джош Ернест, архівне фото
Джош Ернест, архівне фото

Сполучені Штати Америки заявили, що відкриті до «тактичних і практичних» дискусій із Росією про співпрацю в боротьбі з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» в Сирії.

Але, наголосив речник Державного департаменту США Джош Ернест, Вашингтон далі наполягає, що Росія не має підтримувати режим президента Сирії Башара аль-Асада.

Раніше в четвер, 17 вересня, речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Москва готова надати Вашингтонові інформацію про військово-технічну співпрацю Росії з Сирією.

У Сполучених Штатах Америки вже не раз за останні дні висловлювали серйозне занепокоєння тим, що Росія, яка є фактичним союзником режиму сирійського президента Башара аль-Асада, різко розширює свою військову присутність у підконтрольній режимові частині території Сирії. Зокрема, йдеться про військовий аеродром біля міста Латакія, де, за даними США, Росія зводить житлове містечко і вже розмістила свої танки й артилерію для його захисту. Вашингтон попереджав, що можлива участь росіян у захисті сирійського режиму від його неісламістських супротивників може підірвати спільну мету міжнародної спільноти – боротися з екстремізмом і призвести до конфронтації з міжнародною коаліцією, яка воює в Сирії й Іраку з ісламістським угрупованням «Ісламська держава». Президент США Барак Обама вже заявляв, що підтримка Росією влади Башара аль-Асада «приречена на поразку».

Росія ж заявляє, що виконує старі контракти на постачання Сирії передових озброєнь і не має наміру відмовлятися від них, бо на постачання зброї до Сирії немає заборони (на спробу запровадити таке ембарго Москва наклала вето в Раді безпеки ООН). Крім того, в Росії заявляють, що наявні в Сирії російські військові лише вчать сирійців користуватися російською зброєю. Москва також каже, що підтримує владу Сирії в боротьбі з «тероризмом» (а терористами режим Асада називає не тільки «Ісламську державу» чи місцевий відділок мережі «Аль-Каїда», а й його більш демократичних супротивників, яких підтримують Захід і країни арабського світу). Постійні ж польоти військово-транспортних літаків до Сирії мають на меті доставляти туди «гуманітарну допомогу», стверджують у Москві.

XS
SM
MD
LG