Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі святкують 50-річчя створення заповідника «Хортиця»


У Запоріжжі на території історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» відбулися урочистості з нагоди ювілею утворення Національного заповідника «Хортиця». У них взяли участь представники місцевої влади, культурних організацій міста.

«Заповіднику виповнилося 50 років. Насправді для музейних об’єктів таких, як заповідник – це тільки перші кроки, бо музейні колекції іноді складаються сторіччями. І той тернистий непростий шлях, який пройшов заповідник дуже цікавий. Ми щасливі тим, що колектив заповідника складається зараз із дуже потужних фахівців – працює зараз сім кандидатів наук у заповіднику. Ми створили унікальний для півдня України реставраційний центр, якому немає аналогів. І є потужна дуже структура, яка допомагає зберігати природні об’єкти Хортиці – відділ охорони природи відділ лісу служба режиму», – розповів генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Наразі у планах керівництва заповідника створити на території Хортиці екопарк, в якому буде представлена автентична для острова флора і фауна.

18 вересня 1965 року на території острова Хортиця було створено Державний заповідник. 14 жовтня 1983 року був відкритий Музей історії Запоріжжя, який в умовах радянської політики «перебудови» перепрофілювали у Музей історії запорозького козацтва. У 2004 році на території заповідника розпочалося будівництво історико-культурного комплексу «Запорізька Січ». Його перші об’єкти були відкриті для відвідування у 2010 році. Щорічно Національний заповідник «Хортиця» відвідує понад двісті тисяч організованих туристів.

XS
SM
MD
LG