Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: серед машин російського «гумконвою» були й авта з військовими номерами


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її Спеціальна моніторингова місія в Україні бачила у складі чергового незаконного російського «гуманітарного конвою», введеного Росією на окуповану частину Донбасу, вантажівки і з номерними знаками чорного кольору.

У Росії чорний колір мають транспортні засоби Збройних сил.

Офіційно вважається, що такі «гумконвої» споряджає і вводить до України цивільна структура, Міністерство надзвичайних ситуацій Росії.

За повідомленнями спостерігачів, зокрема, в четвер, 17 вересня, вранці вони бачили частину такого «гумконвою», яка прямувала на окупованих територіях у бік Луганська, – 40 вантажівок і три машини супроводу. При цьому вантажівки мали номерні знаки Росії – частина білого кольору, який використовують звичайні цивільні автомашини, а інша частина чорного кольору, тобто військові.

Напис «Гуманітарна допомога з Російської Федерації», який зазвичай роблять на машинах таких «гумконвоїв», цього разу був тільки на деяких вантажівках, але не на всіх, зауважили спостерігачі.

Інші члени місії ОБСЄ того ж дня спостерігали другу частину цього «гумконвою», яка поверталася після розвантаження з окупованого Донецька до Росії. Ці спостерігачі не подали подробиць про автомашини з його складу й тільки повідомили, що водії були в цивільному одязі.

Але вони звернули увагу, що на пункті пропуску «Успенка», який контролюють донецькі сепаратисти, на кордоні з Росією ця довга автоколона спричинила затор і заблокувала рух.

У четвер, 17 вересня, сепаратисти заявляли, що серед 1200 тонн вантажів, які доставив цей, уже 38-й, незаконний «гумконвой» на окуповані частини Донеччини й Луганщини, були продукти харчування й будівельні матеріали, а більш як половину вантажу – понад 700 тонн – склали шкільні підручники за російською програмою, яку нині насаджують в окупованій частині Донбасу. Незалежних підтверджень їхніх слів наразі немає.

Раніше в Україні вже не раз звертали увагу, що часто якраз після безконтрольних введень таких «гумконвоїв» об’єднані сепаратистсько-російські сили значно активізували свої бойові дії проти українських військових.

Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, з порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а переміщувані вантажі, про які заявляє Росія, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG