Доступність посилання

ТОП новини

Україна шкодує, що Росія знову заблокувала розширення прикордонної місії ОБСЄ


Українська сторона висловлює жаль із приводу постійного небажання російської сторони поширити мандат Спостережної місії ОБСЄ на двох російських прикордонних пунктах пропуску на кордоні з Україною, повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

«Така позиція російської сторони не може розцінюватися інакше як проведення послідовної політики, спрямованої на подальше приховування від міжнародної спільноти очевидних свідчень про пряме втручання Росії в конфлікт на Донбасі, в тому числі шляхом поставок важких озброєнь, військової техніки, регулярних військ та найманців», – мовиться в заяві.

Згода російської сторони на розширення мандату цієї місії на інші пункти пропуску вздовж лінії російсько-українського державного кордону в Донецькій та Луганській областях лише засвідчила б реальну налаштованість Росії виконувати в повному обсязі свої зобов’язання згідно з мінськими домовленостями, спрямованими на врегулювання ситуації на Донбасі, заявили в МЗС.

У четвер, 17 вересня, Постійна рада ОБСЄ знову не змогла розширити мандат цієї місії через блокування з боку Росії. Схвалене лише рішення далі продовжити нині чинний мандат цієї місії до 31 січня 2016 року.

Україна і її союзники в Організації з безпеки і співпраці в Європі вже не вперше намагаються домогтися розширення мандату цієї місії, що нині працює лише у двох точках непідконтрольної владі України ділянки українсько-російського кордону – на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області. Таким чином, члени місії мають можливість спостерігати лише за кількома сотнями метрів із кількохсот кілометрів цієї непідконтрольної ділянки. Через те, що такі рішення в ОБСЄ ухвалюються консенсусом, голос Росії проти цієї пропозиції тим самим блокує її.

XS
SM
MD
LG