Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії знову ув’язнили соратника Саакашвілі через день після звільнення


Ґіґі Уґулава, на цьому фото 17 вересня 2015 року ще щасливий після виходу з-під неконституційного досудового арешту
Ґіґі Уґулава, на цьому фото 17 вересня 2015 року ще щасливий після виходу з-під неконституційного досудового арешту

У Грузії у п’ятницю знову взяли під варту соратника колишнього президента Міхеїла Саакашвілі і колишнього мера столиці Тбілісі Ґіґі Уґулаву. Цього разу суд засудив його до чотирьох із половиною років позбавлення волі за звинуваченням у розтраті державних коштів на суму, що становить близько двох мільйонів доларів. Суддя присудив колишнього мера до дев’яти років, але відразу скоротив термін удвічі за оголошеною раніше амністією.

Уґулава і його прихильники називають вирок незаконним, а всі звинувачення проти нього політично мотивованими.

Лише в четвер його випустили з-під досудового арешту за рішенням Конституційного суду Грузії. Той суд визнав у середу неконституційним, що він перебував під досудовим арештом майже 15 місяців, хоча Конституція Грузії визначає максимальний дев’ятимісячний термін.

Це сталося через те, що проти Уґулави нинішня грузинська влада супротивників Саакашвілі порушила кілька кримінальних справ. Коли збігав дев’ятимісячний термін за однією з них, суд знову вирішив узяти його під варту за іншою.

Саакашвілі, нині громадянин України і голова Одеської обласної державної адміністрації, привітав у четвер те рішення звільнити Уґулаву, заявивши, що це, на його думку, означає початок «руйнування впливу Кремля на Грузію». У Тбілісі його у відповідь відразу звинуватили в «політизації» справи Уґулави.

XS
SM
MD
LG