Доступність посилання

ТОП новини

Україна протестує проти початку суду над Савченко в Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з початком розгляду по суті кримінальної справи над громадянкою України, депутатом Верховної Ради Надією Савченко.

«Закликаємо світове співтовариство посилити політичний і дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення Надії Савченко та всіх громадян України – політичних в’язнів, які продовжують незаконно утримуватися на території Російської Федерації», – йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

«Порушуючи взяті на себе зобов’язання в рамках Ради Європи, російська сторона продовжує ігнорувати статус Надії Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи, користується відповідним імунітетом, наявність якого підтверджено відповідним висновком Комітету ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ», – наголосили у відомстві.

«Викликає обурення, що звинувачення ігнорує всі надані захистом докази її непричетність до інкримінованих злочинів, намагається вивести зі справи Надії Савченко її захисників і обмежує доступ ЗМІ до цього політичного процесу», – наголошується в коментарі МЗС України.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області розпочав розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає колегія з трьох суддів. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

Українська громадянка, народний депутат Надія Савченко понад рік перебуває в СІЗО в Росії. Її, зокрема, звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік влітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, а згодом примусово переправили до Росії.

XS
SM
MD
LG