Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднання «Рівні можливості» закликає дотримуватися ґендерної квоти на місцевих виборах


©Shutterstock
©Shutterstock

Представники міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», народні депутати Лілія Гриневич, Олена Кондратюк, Альона Бабак та Марія Іонова закликають учасників виборчого процесу дотримуватися 30% ґендерної квоти на місцевих виборах.

«Об’єднання закликає лідерів та членів політичних партій, а також всіх учасників виборчого процесу забезпечити не менше 30% представників однієї статі серед кандидатів від кожної політичної партії на місцевих виборах. Виконавши норму про ґендерну квоту, політичні сили тим самим продемонструють повагу до європейських цінностей, рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та обраний проєвропейський напрямок політики», – йдеться у заяві об’єднання.

Закон про місцеві вибори передбачає «представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку».

Водночас в об’єднанні «Рівні можливості» повідомляють про надходження скарг від виборців та громадських активістів про те, що на тренінгах для членів виборчих комісій розповідається про те, що ця норма носить рекомендаційний характер.

Представники об’єднання вважають неприпустимими будь-які заяви про те, що начебто ці норми носять тільки рекомендаційний характер і наголошують, що закон потрібно виконувати в повному обсязі.

«Подібні заяви об’єднання «Рівні можливості» розцінює як неповагу доукраїнського законодавства, за яку порушники мають понести відповідальність», – зазначають народні депутати.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG