Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді до Дня міста відкрили міні-скульптуру арабському мандрівнику


В Ужгороді до Дня міста встановили ювілейну 25-у міні-скульптуру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

В Ужгороді до Дня міста встановили ювілейну 25-ту міні-скульптуру

В Ужгороді до Дня міста встановили ювілейну 25-ту міні-скульптуру. Героєм, якого відлили у бронзі, став арабський мандрівник і географ Мухаммед аль-Ідрісі, завдяки роботі якого у 1154 році на карті Європи з’явилася перша згадка про Ужгород.

«Мухаммед аль-Ідрісі – арабський мандрівник-картограф, тривалий час жив у Сицилії. Якось він отримав замовлення від короля Іспанії Рожера ІІ створити карту світу з докладним описом міст. Мандрівник вишив тодішню карту Європи на величезному килимі. У 1154 році він завершив роботу. Там була і перша згадка про Ужгород – тоді він називався Унгвар», – пояснює відомий краєзнавець Закарпаття, завідувач кафедри соціальної роботи Ужгородського національного університету Федір Шандор.

Над ідеєю пам’ятника працювали два роки. Арабський мандрівник стоїть на постаменті, який завершується мармуровою плитою-столиком. Як кажуть ініціатори проекту, він багатофункціональний.

Скульптор Михайло Колодко, автор серії міні-скульптур в Ужгороді, розповів, що колись на цьому місці працювала автомобільна заправка. Тепер туристи, які завітали у місто, можуть за кавою біля міні-скульптури обговорити плани та визначитися з мандрівкою.

Відкриття міні-скульптури символічне для Ужгорода, тому що сьогодні відзначають Всесвітній день туризму та 10-річчя заснування в Ужгородському національному університеті кафедри туризму.

Цими днями Ужгород святкує 1122 роки з дня заснування. Місто популярне серед туристів колекцією міні-скульптур, розташованих на набережних та вуличках Ужгорода.

XS
SM
MD
LG