Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Ростові-на-Дону вимагали звільнити Савченко


Акція на підтримку Надії Савченко e Ростові-на-Дону, Росія, 28 вересня 2015
Акція на підтримку Надії Савченко e Ростові-на-Дону, Росія, 28 вересня 2015

У російському Ростові-на-Дону у понеділок, 28 вересня, активісти провели пікет з вимогою звільнити українського військовослужбовця Надію Савченко, яку утримують під вартою у Росії.

Пікет, узгоджений з владою, пройшов за день до відновлення у суді міста Донецьк Ростовської області слухань у справі Савченко. Присутні на акцію 15 людей закликали звільнити не тільки Надію Савченко, але й інших політв’язнів. Російські громадські активісти тримали плакати: «Гулагу – Ні!», «Свободу Сенцову і Кольченку», «Свободу Надії!».

За словами однієї з організаторів акції Валентини Толмачової, до меморіалу жертвам політичних репресій, де проходив пікет, прийшли ті, кому небайдужа доля політичних в’язнів у Росії, хто не хоче брати на себе «особисту відповідальність за ганебне судилище над українськими військовослужбовцями, чия невинуватість для більшості чесних і порядних людей очевидна».

До учасників пікету підходили перехожі. Хтось брав спеціально підготовлену активістами пам’ятку з коротким викладом справи Савченко, і висловлював співчуття Надії, а хтось висловлював незгоду з позицій активістів і навіть ображав їх.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, акція завершилася без серйозних інцидентів.

28 вересня стартувала чергова акція на підтримку українського штурмана, народного депутата України Надії Савченко, яку понад рік утримують у СІЗО в Росії.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області Росії розпочав розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає колегія з трьох суддів. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

Українська громадянка, народний депутат Надія Савченко понад рік перебуває в СІЗО в Росії. Її, зокрема, звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік влітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, а згодом примусово переправили до Росії.

XS
SM
MD
LG