Доступність посилання

ТОП новини

Кучма назвав проблему безпеки головною в обговоренні можливостей проведення виборів на Донбасі


Леонід Кучма, архівне фото
Леонід Кучма, архівне фото

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що проблема безпеки залишається головною в обговоренні можливостей проведення виборів на окупованих територіях Донбасу.

За його словами, які наводить агентство УНІАН, «казати про вибори, про всі інші процеси, не можливо, якщо не буде миру на цій землі».

Кучма додав, що підписання угоди про відведення озброєння калібру менш як 100 міліметрів є проміжним етапом і ще треба багато чого досягти, в тому числі в питанні безпеки.

Він висловив сподівання, щоб кожна зустріч контактної групи приводила до результату.

Раніше у вівторок, 29 вересня, на засіданні Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську підписали давно очікувану домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу.

Відведення мають здійснити у два етапи, окремо в північній і південній частині зони АТО.

Перший етап, у секторі «Північ» у частині Луганщини, має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів. Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації, додав її спеціальний представник Мартін Сайдік.

Крім того цього дня в Мінську також зустрічалися дві з робочих підгруп контактної групи, з політичних питань і з безпеки. Перша з них обговорювала, серед іншого, можливості проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу відповідно до мінських домовленостей. Донецькі й луганські сепаратисти наразі мають намір провести власні «вибори» на пряме порушення цих домовленостей, що може призвести до зриву мирного процесу.

XS
SM
MD
LG