Доступність посилання

ТОП новини

Донецька адміністрація заперечила звинувачення у фінансуванні тимчасово окупованих територій


Донецька облдержадміністрація, обласна військово-цивільна адміністрація заперечила звинувачення колишнього народного депутата України Андрія Сенченка у фактичному фінансуванні тимчасово окупованих територій, назвавши їх безпідставними і некоректними.

В адміністрації запевнили, що вона як головний розпорядник коштів державного бюджету свою діяльність здійснює «виключно відповідно до норм діючого законодавства», а народний депутат спотворив відкриту для доступу інформацію і, «вдаючись до маніпуляцій, …просто виявив власну необізнаність і некомпетентність у бюджетних питаннях».

Як пояснила пресова служба адміністрації, зокрема, апарат Донецької обласної ради, повноваження якої ніхто офіційно не припиняв, далі працює вже в Маріуполі і продовжує здійснювати свою діяльність на території, підконтрольній українській владі, й тому отримує фінансування.

Що ж до окупованих територій, то, пояснили в адміністрації, згідно з чинним бюджетним законодавством, окремий порядок планування коштів по цих територіях відсутній. Тому видатки для них були дійсно формально затверджені. Але у зв’язку з неможливістю здійснення Амвросіївською, Старобешівською та Шахтарською райдержадміністраціями своїх повноважень через окупацію кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету та штатні розписи цим РДА на поточний рік не затверджувалися і відповідно фінансування на їхнє утримання не здійснювалося, наголосила пресова служба.

Так само, зважаючи на те, що органи місцевої влади в цих трьох повністю окупованих районах і в містах Донецьку, Горлівці, Дебальцеві, Докучаєвську, Єнакієві, Жданівці, Кіровському, Макіївці, Сніжному, Торезі, Харцизьку, Шахтарську і Ясинуватій, про які говорив Сенченко, тимчасово не здійснюють свої повноваження, бюджети цих територій на поточний рік не були затверджені, а це обумовило неможливість проводити будь-які видатки за рахунок коштів трансфертів з державного бюджету щодо надання пільг та субсидій населенню, що мешкає на тимчасово непідконтрольній території, заявили в адміністрації.

При цьому, зауважили в адміністрації, відповідно до чинного законодавства показники місцевих бюджетів усієї області, а також міжбюджетні трансферти так само дійсно розраховані для всієї території області і на все її населення, включно з окупованими територіями. Але є принципова відмінність між поняттями «передбачити» і «фінансувати», тому в Донецькій області здійснюється перерахування трансфертів із державного бюджету та проводяться відповідні видатки виключно для підконтрольних територій, наголосила пресова служба.

Там також нагадали, що Державна казначейська служба зупиняла обслуговування нині тимчасово окупованих територій залежно від їхнього захоплення та втрати контрольованості українською владою.

У понеділок, 28 вересня, Андрій Сенченко, колишній народний депутат від партії «Батьківщина», у своєму блозі на сайті видання «Оборзеватель» оприлюднив документи, в яких ідеться про планування видатків, у тому числі й для окупованих територій Донецької області, і стверджував, що це фінансування фактично здійснюється.

XS
SM
MD
LG