Доступність посилання

ТОП новини

США застерегли Росію, що «підливання оливи у вогонь» у Сирії приречене на провал


Аштон Картер, архівне фото
Аштон Картер, архівне фото

Міністр оборони США Аштон Картер заявив, що дії Росії в Сирії «підливають оливи у вогонь» громадянської війни в цій країні, але вони приречені на провал.

Він звернув увагу, що повітряні удари авіації Росії в Сирії, як виглядає, були спрямовані на території, де, ймовірно, взагалі немає бойовиків угруповання «Ісламська держава», про свою боротьбу з яким заявляла Москва.

Міністр також підтвердив, що, всупереч вимогам Росії до коаліції під проводом США припинити свої повітряні удари по ісламістах, вони будуть продовжені за попереднім планом.

Слова Картера твердіше підтверджують сирійська опозиція, європейські політики і американські посадовці, коли вони говорять анонімно.

Президент головного сирійського опозиційного об’єднання, Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил, що базується в Туреччині, Халед Ходжа повідомив, що внаслідок російських повітряних ударів були вбиті не менш як 36 цивільних мешканців. Як написав він у твітері, ці удари були завдані по територіях, де немає бойовиків «Ісламської держави» чи інших ісламістських угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда».

За словами Халеда Ходжі, всі цілі, уражені російськими ударами на північ від міста Хомса, були цивільними, і ці території нині контролюють сили опозиції, які вибили з них «Ісламську державу» ще рік тому.

Іще одне сирійське противладне об’єднання, «Таджамму-ль-Ізза», що має підтримку США, теж коротко заявило у твітері, що удари у провінції Хама вразили саме його позиції в місті Латамна.

Агентство «Ройтерз» цитує неназване дипломатичне джерело у Франції, яке так само повідомляє, що удари Росії були спрямовані проти опозиційних до режиму Асада сил, а не проти ісламістів.

Також міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс заявив, що, за першими свідченнями, ці російські удари вразили не ті зони, що контролюються ісламістським угрупованням «Ісламська держава». Але це ще треба уточнити, сказав він, виступаючи на брифінгу у штаб-квартирі ООН після засідання Ради безпеки, яке скликала на тему боротьби з тероризмом Росія, що нині головує в Раді безпеки.

У той же час у Парижі міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан, виступаючи у французькому парламенті, говорив пряміше: за його словами, фактом є те, що російські війська вдарили в Сирії не по «Ісламській державі». «А висновок із цього робіть самі», – сказав міністр французьким парламентарям.

Велика Британія закликала Росію довести, що її повітряні удари в Сирії мали за цілі тільки об’єкти ісламістських угруповань «Ісламська держава» й тих, що пов’язані з мережею «Аль-Каїда», але не поміркованих опонентів режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

Дуже важливо, щоб Москва змогла підтвердити це міжнародній спільноті, сказав міністр закордонних справ Британії Філіп Гаммонд, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН.

Державний секретар США Джон Керрі теж попередив Москву, що Вашингтон буде «глибоко занепокоєний», якщо Росія буде завдавати в Сирії повітряні удари по територіях, де діють не ісламісти, а поміркована сирійська опозиція.

Такі удари порушили б питання про справжні наміри Росії в Сирії – боротьба з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» чи захист режиму президента Сирії Башара аль-Асада, сказав Керрі, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН.

У Росії про ці перші офіційно завдані удари в Сирії заявили, що вони були спрямовані проти позицій, техніки і складів, які, на думку Москви, належать саме «Ісламській державі».

Саме підтримка сирійського режиму, якому вже відмовили в легітимності багато країн Заходу й арабського світу, в його протистоянні «Ісламській державі» була заявленою метою російської воєнної операції в Сирії.

Удари були здійснені негайно по тому, як у Росії верхня палата парламенту, Рада федерації, одноголосно схвалила запит президента Володимира Путіна про використання російських Збройних сил поза межами країни після того, як президент Сирії Башар аль-Асад офіційно звернувся до Москви по воєнну підтримку.

Ці удари відразу ж підтримала Російська православна церква – її представник назвав боротьбу проти тероризму «священною».

Режим Асада називає «терористами» всіх своїх супротивників – і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Удари російських військ у Сирії також призвели до зростання напруженості у відносинах зі США, бойова авіація яких є головною силою міжнародної коаліції проти «Ісламської держави» в Сирії й Іраку; ця коаліція воює проти ісламістів на підтримку світської сирійської опозиції.

XS
SM
MD
LG