Доступність посилання

ТОП новини

Лещенко звинуватив Тимошенко в таємному візиті до США за чужий кошт


Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Народний депутат, член «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко звинуватив лідера партії «Батьківщина», народного депутата Юлію Тимошенко в таємному візиті до Сполучених Штатів Америки, організованому за кошти сторонньої компанії. На його думку, може свідчити про корупцію, про що він направив звернення до Генеральної прокуратури.

Як написав Лещенко, раніше журналіст, відомий своїми журналістськими розслідуваннями, у блозі на сайті видання «Українська правда», про це свідчать наявні в нього документи американської лобістської компанії Wiley Rein LLP. Із них має випливати, що ця компанія готувала візит Тимошенко до США на початку цього року, а потім, коли цей візит було з невідомих причин скасовано, перепланувала його на початок червня. Тоді, за даними звіту компанії про її роботу, й відбулися організовані нею зустрічі Тимошенко з кількома конгресменами й сенаторами, а також із керівником секції управління російської і євразійської аналітики бюро розвідки й інформації Державного департаменту США.

За таку лобістську діяльність на користь Юлії Тимошенко американська фірма отримала за перше півріччя цього року 215 тисяч 940 доларів, із яких 5 тисяч вніс її чоловік Олександр Тимошенко, а решту – невідома фірма Trident Foundation, зареєстрована в Лондоні, причому зареєстрована тільки через два тижні по тому, як вона уклала договір про оплату лобізму у США, стверджує Сергій Лещенко, посилаючись на свої документи.

Він також звернув увагу, що дані директора цієї фірми збігаються з даними колишнього депутата від «Батьківщини» Михайла Соколова.

Як пише Сергій Лещенко, Юлія Тимошенко з листопада 2014 року має статус народного депутата, і оплата коштом Trident Foundation у її інтересах може підпадати під статтю 23 закону «Про запобігання корупції», якою введено обмеження щодо одержання подарунків.

«Враховуючи це, мною спрямовано звернення до генпрокурора України щодо перевірки відповідності законам оплати лобістів Тимошенко сторонніми особами, в тому числі – закордонними компаніями», – написав він.

Крім того, стверджує депутат, посилаючись на власні підрахунки, засновані на аналізі звітів Wiley Rein LLP до Міністерства юстиції США, загалом, починаючи з 2012 року, за лобізм інтересів Юлії Тимошенко на адресу цієї компанії від різноманітних осіб та фірм, у тому числі офшорних, було переказано 1 мільйон 150 тисяч доларів. «Жодної копійки цих коштів не було переказано з офіційного рахунку партії «Батьківщина», що означає наявність тіньових джерел у цієї політичної структури», – вважає Сергій Лещенко.

Сама Юлія Тимошенко чи наближені до неї особи ще не коментували цих звинувачень.

XS
SM
MD
LG