Доступність посилання

ТОП новини

Сирійські правозахисники знову заявили про удари Росії проти опозиції, а не проти ісламістів


Базована у Великій Британії Сирійська група спостереження за правами людини повідомила, що і протягом третього дня повітряних ударів Росії в Сирії вони здійснювалися в місцях, де не присутнє екстремістське угруповання «Ісламська держава».

Ця група посилається на своїх інформаторів безпосередньо в Сирії.

Такі ж заяви лунали з різних джерел і попередніми двома днями відтоді, як у середу, 30 вересня, Росія офіційно почала здійснювати в Сирії повітряні удари, щоразу заявляючи, що вони спрямовані тільки проти позицій угруповання «Ісламська держава». За повідомленнями, насправді ці удари чи принаймні їхня частина були спрямовані по позиціях сил поміркованої світської опозиції до влади президента Сирії Башара аль-Асада, які, зокрема, мають підтримку США, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

Росія, як і попередніми днями, продовжувала заперечувати ці повідомлення, заявляючи, що не завдає ударів по цивільній інфраструктурі і визначає свої цілі тільки шляхом ретельної розвідки і перевірки.

Уранці Міністерство закордонних справ Туреччини оприлюднило заяву урядів Франції, Німеччини, Катару, Саудівської Аравії, Туреччини, Великої Британії і США, в якій висловили глибоке занепокоєння розширенням російської військової присутності в Сирії і особливо атаками Військово-повітряних сил Росії в Сирії, що призвели до цивільних жертв і не мали за цілі «Ісламську державу».

Автори заяви закликали Росію негайно припинити її атаки проти сирійської опозиції і цивільного населення і зосередитися на її зусиллях на боротьбу проти «Ісламської держави».

Нинішні ж воєнні дії Росії є подальшою ескалацією сирійського конфлікту і призведуть тільки до нового розпалювання екстремізму й радикалізації, мовиться в заяві.

У США високопосадовці вже анонімно висловлювали занепокоєння, що атаки Росії проти підтримуваними Вашингтоном сил у Сирії можуть змусити США виступити на їхній захист, навіть збройною силою.

Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму Башара аль-Асада – який називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG