Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Україна опалювала котли доларами


©Shutterstock
©Shutterstock

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає зменшити споживання газу. Про це він заявив 3 жовтня у Чернівцях на нараді з головами облдержадміністрацій.

Через відсутність заходів заощадження впродовж більш як 20 років Україна, за словами прем’єра, втратила «два десятки мільярдів доларів». «Просто в повітря відправили гроші – доларами палили й опалювали котли», – наводить слова Яценюка Урядовий портал.

Прем’єр вважає «правильною системою» те, що уряд встановив пільгову ціну (3,6 гривні за кубометр) на 200 кубічних метрів газу для домогосподарств, які використовують газ для опалення.

«Цього ніхто не робив 24 роки, і важко уявити будь-кого, хто би це зробив, якби думав про свій політичний рейтинг. Я взяв на себе політичну відповідальність за це», – наголосив Яценюк.

Водночас він наполіг на необхідності для голів облдержадміністрацій забезпечити вчасний початок опалювального сезону. «Якщо не буде тепла, люди не будуть платити по рахунках. Друге – щоб ви вчасно збирали гроші. Якщо не буде грошей – газу теж не буде», – відзначив голова уряду.

Він також вказав, що Україна звільнилася від російської газової залежності. Зараз, зазначив Арсеній Яценюк, «70% газу Україна купує з Європи».

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони принципово домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також узгоджені приблизні обсяги газу: найближчим часом Україна перерахує «Газпрому» півмільйона доларів та закупить 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ.

XS
SM
MD
LG