Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International збирає підписи на захист кримського політв'язня


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Правозахисна організація Amnesty International розпочала збір підписів під зверненням до генерального прокурора Росії Юрія Чайки про неприпустимість фізичного тиску на свідка у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка – Геннадія Афанасьєва, інформує «Крим.Реалії».

У тексті звернення, зокрема, вказується, що «Конституція Росії і Конвенція ООН проти катувань вимагають, щоб Росія вжила заходів із недопущення катувань і забезпечила залучення винних до відповідальності».

Правозахисники наполягають, щоб Афанасьєв був захищений від усіх форм тортур та інших видів жорстокого поводження, а також від будь-яких спроб чинити на нього тиск.

Генпрокуратуру Росії закликають розслідувати озвучені факти тортур щодо Афанасьєва після затримання у Сімферополі у травні 2014 року і згодом під час судового процесу у російському Ростові-на-Дону.

Геннадій Афанасьєв був ключовим свідком у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких 25 серпня засудили до 20 і 10 років суворого режиму відповідно. Афанасьєв на суді відмовився від своїх свідчень, заявивши, що слідство отримало їх раніше шляхом тортур.

19 серпня правозахисний центр «Меморіал» у Росії оголосив Геннадія Афанасьєва політв’язнем.

Афанасьєв і інший фігурант справи Олексій Чирній, за версією слідства, були членами терористичної групи, нібито створеної Сенцовим. Після затримання обидва, як повідомлялося раніше, уклали угоду зі слідством, їх справа розглядалася в закритому режимі, обидва отримали по сім років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG