Доступність посилання

ТОП новини

«Лікарі без кордонів» залишають Кундуз після авіаудару по лікарні


«Лікарі без кордонів» заявляють про припинення своєї діяльності в афганському місті Кундуз після того, як внаслідок авіаудару по лікарні, що діяла під егідою цієї міжнародної організації, загинули щонайменше 22 людини.

Крім того, організація закликала провести незалежне розслідування з приводу того, що сталося.

«Із чітким розумінням того, що був скоєний воєнний злочин, «Лікарі без кордонів» вимагають повного і прозорого розслідування події, яке має провести незалежна міжнародна структура», – заявив генеральний директор організації Крістофер Стоукс.

Він додав, що бомбардування тривало понад годину вранці 3 жовтня навіть після того, як американській і афганській владі повідомили, що від удару постраждала лікарня.

За даними «Лікарів без кордонів», серед 22 загиблих – 12 співробітників місії і 10 пацієнтів, ще 40 людей були тяжко поранені.

В організації також заперечили, що у лікарні перебували бойовики. Перед цим влада Афганістану заявила, що таліби використовували будівлю лікарні для нападів на афганські сили безпеки і цивільних жителів.

«Ці заяви означають, що афганські й американські сили, що діють спільно, вирішили зрівняти із землею лікарню з більш ніж 180 співробітниками і пацієнтами через заяви, що всередині були члени «Талібану», – сказав Стоукс.

Раніше американський президент Барак Обама заявив, що США розпочали розслідування щодо повітряного удару по лікарні в Афганістані. Обама висловив глибоке занепокоєння щодо цього. За його словами, остаточний висновок має бути зроблений після повного збору фактів.

ООН засудила повітряні удари, завдані по лікарні афганського міста Кундуз, яка діяла під егідою міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Представник угруповання «Талібан» Забіулла Муджахід заявив, що талібів не було в госпіталі в час бомбардувань, і звинуватив афганську розвідку, що та цілеспрямовано вдарила по закладу.

Станом на 1 жовтня урядові війська майже відновили контроль над 300-тисячним містом Кундуз в однойменній провінції. Однак періодично тривають бої зі знешкодження бойовиків угруповання «Талібан», які можуть залишатися ще у місті. З цією метою військові США здійснили кілька повітряних ударів на підтримку урядових сил Афганістану.

XS
SM
MD
LG