Доступність посилання

ТОП новини

НАТО закликає Росію поважати повітряний простір альянсу


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Росію поважати повітряний простір НАТО після того, як російський військовий літак залетів на територію Туреччини. Генсекретар назвав цей інцидент неприйнятним.

«Дії Росії не сприяють безпеці і стабільності в регіоні. Закликаю Росію повністю поважати повітряний простір НАТО й уникати загострення відносин з альянсом. Закликаю Росію вжити заходів для координації своїх дій у боротьбі проти «Ісламської держави» із рештою міжнародної спільноти», – сказав Столтенберґ.

Він додав заявив, що пізніше сьогодні скличе засідання Північноатлантичної ради для обговорення інциденту.

Міністерство закордонних справ Туреччини раніше сьогодні викликало посла Росії в Анкарі Андрія Карлова, щоб висловити йому протест у зв’язку з порушенням турецького авіапростору російським військовим літаком.

За твердженням МЗС Туреччини, російський військовий літак порушив повітряний простір країни 3 жовтня в районі сирійсько-турецького кордону. На перехоплення літака підняли два винищувачі F-16 ВПС Туреччини.

Туреччина закликала Росію уникати повторення таких дій, інакше Москва «буде відповідальною за будь-які небажані інциденти».

2 жовтня Туреччина і її партнери у коаліції під проводом США, що завдають ударів по угрупованню «Ісламська держава», закликали Росію припинити атакувати сирійську опозицію і сфокусуватися на боротьбі з ісламістами.

Вони висловили «глибоке занепокоєння» через авіаудари Москви в Сирії, заявляючи, що вони приведуть до подальшої ескалації конфлікту і лише розпалюватимуть екстремізм.

XS
SM
MD
LG