Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає світ посилити тиск на Росію для недопущення зриву Мінських угод


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Народні депутати ухвалили звернення Верховної Ради України до держав-партнерів (демократичних держав світу) та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донбасу. За ухвалення відповідної постанови №3123 проголосували 237 народних депутатів.

«Верховна Рада України обурена повідомленнями про провокаційні наміри маріонеток Кремля провести псевдо-вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей України 18 жовтня та 1 листопада 2015 року. Такий виборчий фарс не відповідає ні чинному українському законодавству, ні загальновизнаним демократичним стандартам ОБСЄ та є свідомим кроком, спрямованим на зрив мирного процесу», – йдеться у зверненні.

Депутати нагадують, що аналогічне рішення і подальше проведення псевдо-виборів в окремих районах Донбасу 2 листопада 2014 року завдало «значного удару по Мінським домовленостям і призвело до ескалації конфлікту на Донбасі», і наголошують, що «чесні та демократичні вибори до органів місцевого самоврядування Донбасу неможливі під дулами автоматів».

«Враховуючи безумовний та необмежений вплив, який Російська Федерація має на підконтрольних їй бойовиків, відсутність конструктивних кроків Москви свідчить про свідоме нехтування Кремлем взятими на себе зобов’язаннями», – заявляють депутати.

Верховна Рада вкотре закликає Раду безпеки ООН та Ради ЄС прискорити розгляд звернення українського парламенту від імені України щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.

Також Рада вважає «можливі псевдо-вибори в окремих районах Донбасу тією межею, яку Росія не має права перетнути», у зв’язку з цим, український парламент закликає міжнародну спільноту посилити всебічний тиск на Росію з метою уникнення зриву Мінських домовленостей.

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі 2 жовтня, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак і не в ті терміни, які визначили сепаратисти.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Сепаратисти з угруповань «ДНР» та «ЛНР» призначили власні «вибори» на 18 жовтня та 1 листопада відповідно.

Міжнародна спільнота засуджує намір сепаратистів провести свої «вибори», натомість в Росії заявляли, що вони не суперечать Мінським угодам.

Сьогодні у Мінську заплановано проведення переговорів щодо урегулювання ситуації на Донбасі, зокрема, очікується обговорення виборів на Донбасі.

XS
SM
MD
LG