Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані арештували 23 посадовців із забороненої партії


Генпрокуратура Таджикистану
Генпрокуратура Таджикистану

У Таджикистані прокуратура заявила про арешт 23 посадовців із забороненої Партії ісламського відродження. Багатьох із них підозрюють в участі у вересневому збройному заколоті під керівництвом тодішнього заступника міністра оборони Таджикистану, теж вихідця з цієї партії.

В офісі генерального прокурора Таджикистану 6 жовтня повідомили, що проти затриманих членів партії триває розслідування, серед звинувачень, які їм висувають – тероризм, розпалювання міжрелігійної і міжрасової ненависті і спроба силового захоплення влади. Декому з арештованих закидають також підробку, шахрайство й інші економічні злочини.

Серед затриманих – заступники голови Партії ісламського відродження Таджикистану.

29 вересня Верховний суд Таджикистану офіційно вніс до реєстру терористичних і екстремістських організацій Партію ісламського відродження Таджикистану, що була заборонена минулого місяця й була зобов’язана припинити діяльність до 7 вересня.

Рішення було винесене через кілька годин після того, як Міністерство внутрішніх справ Таджикистану повідомило про арешт юриста цієї партії Бузурґмегра Йорова. Його звинувачують у шахрайстві й підробці документів.

Протягом вересня були арештовані також 13 провідних членів цієї партії за підозрою в участі у збройному заколоті під керівництвом тодішнього заступника міністра оборони Таджикистану, теж вихідця з цієї партії. Самого колишнього урядовця, генерала Абдугаліма Назарзоду, за повідомленнями, вбили 16 вересня в перебігу спецоперації, внаслідок якої також була вбита низка його прихильників, що взялися за зброю.

Керівник Партії ісламського відродження Таджикистану Мугіддін Кабірі, який живе у вигнанні, називає всі звинувачення проти партії і нього особисто політично мотивованими.

До заборони ця партія, єдина зареєстрована ісламська партія у країнах Середньої Азії, була частиною легального політичного життя Таджикистану, відколи за умовами домовленостей між владою й опозицією про завершення п’ятирічної громадянської війни 1997 року Об’єднаній таджицькій опозиції, частиною якої була Партія ісламського відродження, відійшло близько третини державних посад.

В ООН розкритикували владу Таджикистану через заборону партії і арешт її членів.

XS
SM
MD
LG