Доступність посилання

ТОП новини

Знелюднення Чорнобильської зони перетворило її на заповідник – дослідження


За майже 30 років, що минули від часу катастрофи на Чорнобильській АЕС, 30-кілометрова зона навколо зруйнованої електростанції перетворилася на заповідник дикої природи. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому 5 жовтня в науковому журналі Current Biology.

За даними вчених, головним чинником, що сприяв значному збільшенню популяцій диких ссавців (лося, оленя, вовка, козулі, кабана), стало знелюднення території Чорнобильської зони.

«Це не означає, що радіаційне випромінювання позитивне для дикої природи, а лише те, що ефекти присутності людини, зокрема, полювання, землеробство, лісове господарство, є набагато гіршим», – вказав фахівець із природничих наук університету Портстмута у Великій Британії Джим Сміт.

Попередні дослідження зони аварії демонстрували основні ефекти впливу радіації та виражені ознаки зниження популяції диких тварин. Але нові дані показують, що чисельність ссавців зросла.

Ці результати також можуть допомогти краще зрозуміти потенційний довгостроковий вплив на тваринний світ недавньої аварії на японській АЕС у Фукусімі, вважають дослідники.

XS
SM
MD
LG