Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: скасування «виборів» сепаратистів зберігає шанс на дипломатичне врегулювання


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко вважає, що скасування фейкових «виборів» 18 жовтня та 1 листопада «відвело найбільшу загрозу, яка нависла над Мінськими домовленостями», і зберігає можливості для політико-дипломатичного врегулювання. Про це він заяви впід час наради з інформаційно-патріотичного виховання у Військовому інституті КНУ імені Шевченка.

Він також зазначив, що завдяки зусиллям українських військових та дипломатів вдалося досягти призупинення воєнних дій, однак війна ще не закінчена.

«Внаслідок мого візиту до Берліну наприкінці серпня та домовленостей в Парижі 2 жовтня вдалося якщо не завершити, то поставити на паузу гарячу фазу конфлікту. Головне, що нам вдалося зараз зупинити гарячі бойові дії, і на фронті ми не втрачаємо, як у найгірші часи, від 20 до 40 життів українських героїв. Навіть це вже є величезне досягнення», – наголосив Порошенко.

Порошенко заявив, що на фронті нарешті встановилася повна тиша
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

У вівторок, 6 жовтня, угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, заявили про скасування своїх «виборів», які призначили раніше на 18 жовтня і 1 листопада. Сепаратисти уточнили, що «вибори» перенесені на наступний рік, орієнтовно на 21 лютого, і наголосили, що рішення ухвалене у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

При цьому сепаратисти заявили, що за цей час «Україна буде зобов’язана надати Донбасу особливий статус, не допустити переслідування і покарання осіб – учасників подій на території Донбасу, а також переголосувати поправки в Конституцію в новій, погодженій з сепаратистами редакції».

Представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний назвав рішення сепаратистів з угруповань «ЛНР» та «ДНР» щодо перенесення «виборів» шантажем.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року. Відтоді режим припинення вогню переважно підтримується.

На цю ж тему:

XS
SM
MD
LG