Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: ситуація з мігрантами в ЄС не додає впевненості у скасуванні віз для України


Арсеній Яценюк (архівне фото)
Арсеній Яценюк (архівне фото)

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що ситуація з біженцями в Європейському союзі не додає впевненості в ухваленні рішення про безвізовий режим для України.

«Ви повинні усвідомлювати, що зараз в Європейському союзі досить складна ситуація з міграцією. Російська військова операція в Сирії і сотні тисяч мігрантів, які текли до Європейського союзу, не додають політичної впевненості в тому, що всі політичні сили в Європейському союзі будуть одностайно виступати за введення безвізового режиму для України. Саме тому наше завдання з вами – це провести всі закони, завершити всі технічні процедури і не дати жодного шансу звинуватити Україну в тому, що ми не виконали ту або іншу технічну процедуру, що є передумовою для запровадження безвізового режиму», – сказав Яценюк.

Пакет законопроектів, ухвалення яких необхідне для лібералізації візового режиму з ЄС, включає шість документів. У них серед іншого йдеться про створення Агентства з повернення активів, що сприяє поліпшенню процесу вилучення та конфіскації доходів, отриманих злочинним чином, і внесення змін у закон про фінансування політичних партій, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

20 жовтня оцінювальна місія Європейського союзу повинна написати проміжний звіт щодо виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму. До середини грудня її експерти мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС і ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG