Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Донбас ніколи не буде таким, як до збройного конфлікту


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко виступив зі зверненням, у якому пояснив свої дії, спрямовані на реінтеграцію окупованої частини Донбасу. Голова держави попросив суспільство і політиків підтримати ці зусилля.

«Частина вітчизняних політиків ніби не розуміє, що ситуація не може повернутися в стан, в якому вона була до 1 березня минулого року… Що для реінтеграції територій потрібні надзвичайні мудрість та далекоглядність з українського боку. А ще складніше, ніж землі, повернути душі і серця людей», – ідеться у зверненні Порошенка, поширеному його офіційним сайтом.

«Без Верховної Ради не буде виборів. Без виборів на окупованих територіях політичне врегулювання зайде в глухий кут. Втім, дехто з українських політиків і не приховує, що вони саме такого варіанту й прагнуть. Тому й пропонують «оточити, заблокувати та ізолювати», а також «відрізати та віддати». Але це просте, примітивне рішення, яке не потребує ані інтелекту, ані політичної волі на відновлення цілісності країни, ані дипломатичного хисту», – відзначив президент України.

«Якщо втратимо шанс забрати назад Донеччину і Луганщину, хто в світі говоритиме про повернення Криму – з країною, яка розкидається територіями?» – риторично запитує Порошенко.

Він назвав нинішнє перемир’я на Донбасі наслідком дипломатичних зусиль міжнародної коаліції на підтримку єдності України.

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі 2 жовтня, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством.

Після цього в інтерв’ю українським телеканалам Порошенко відзначив, що наступним кроком у мирному врегулюванні конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей є «повернення України на Донбас».

XS
SM
MD
LG