Доступність посилання

ТОП новини

ЄС застерігає Росію через авіаудари в Сирії


Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

Європейський союз розкритикував військове втручання Росії в конфлікт у Сирії, а верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні назвала його небезпечною «зміною правил гри».

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу на зустрічі 12 жовтня закликали Росію зосередити свої авіаудари в Сирії на позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» і не атакувати поміркованіші групи опозиції.

Удари в Сирії мають бути координованими між США, ЄС і Росією, заявила Могеріні. «В іншому разі вони ризикують стати надзвичайно небезпечними, не лише з політичної, а і з військової точки зору», – додала вона.

Міністри ЄС у своїй заяві наголосили, що «це військове загострення може продовжити конфлікт, підриваючи політичний процес, погіршуючи гуманітарну ситуацію і збільшуючи радикалізацію».

Росія з кінця вересня почала в Сирії кампанію повітряних ударів, офіційно – проти угруповання «Ісламська держава». Російські авіаудари прикривають операцію сирійських військ проти повстанців у центрі країни.

Американські високопосадовці і регіональні противники Асада, серед яких одну з провідних ролей відіграє Саудівська Аравія, стверджують, що російська авіація бомбить не тільки радикальне угруповання «Ісламська держава», а й поміркованіших опонентів сирійського режиму.

Країни Заходу й опозиція в Сирії заявляють, що Росія використовує свою військову кампанію для зміцнення влади сирійського президента, а не для боротьби з екстремізмом, як заявляє Кремль.

XS
SM
MD
LG