Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: найменше «нових облич» у списках кандидатів «Опозиційного блоку»


©Shutterstock
©Shutterstock

У Комітеті виборців України заявляють, що серед парламентських партій найбільше «нових облич» у виборчих списках кандидатів «Об’єднання «Самопоміч» та Радикальної партії Олега Ляшка, найменше – в «Опозиційного блоку».

У «Самопомочі» 92% кандидатів у виборчих списках – нові обличчя, у Радикальної партії – 85%. Дещо менше нових облич у «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина»: 73% та 72% відповідно. Найменше нових облич з-поміж парламентських партій в «Опозиційного блоку» – 58%.

У КВУ зауважують, що до уваги брались виборчі списки партій на виборах міських рад міст обласних центрів.

Попри значну частку «нових облич» в списках усіх партій, лідери виборчих списків переважно належать до «старих облич» (представники місцевого самоврядування та органів державної влади).

«Загалом 60% лідерів виборчих списків – «старі обличчя». При цьому половина формально «нових облич» серед лідерів – ставленики старих сил. Це, насамперед, особи, що не були раніше при владі, проте пов’язані економічними чи іншими інтересами із представниками «старих облич», – йдеться у повідомленні комітету.

Така ситуація може свідчити, що попри формальну наявність великої кількості «нових облич» в списках партій, найсильніший вплив на її діяльність залишається за представниками старих сил, вважають у КВУ.

Підтвердження цих заяв з інших джерел немає. Наразі це дослідження КВУ парламентські партії, які беруть участь у місцевих виборах, не коментували.

Чергові місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня. Згідно з чинним українським законодавством, місцеві вибори у тимчасово окупованих частинах Донецької й Луганської областей не призначені.

XS
SM
MD
LG