Доступність посилання

ТОП новини

Косово: активісти закидали камінням поліцейських через затримання опозиціонера Курті


Альбін Курті спілкується з протестувальниками і пресою після допиту в поліції, Приштина, Косово, 12 жовтня 2015 року
Альбін Курті спілкується з протестувальниками і пресою після допиту в поліції, Приштина, Косово, 12 жовтня 2015 року

Кількасот протестувальників у Косові 12 жовтня заблокували центральне відділення поліції у Приштині та кидали каміння в поліцейських. Це сталося після затримання відомого опозиційного політика Альбіна Курті.

«Поліція заарештувала Альбіна Курті. Вони відправляють його до головного відділку поліції у Приштині. Ми запрошуємо всіх активістів, прихильників і громадян зібратися там», – повідомила його партія «Самовизначення» у соціальних мережах.

Незадовго після заклику кілька сотень демонстрантів почали кидати каміння, бруківку і запальну суміш в поліцейське відділення. Правохоронці застосували сльозогінний газ.

Поліція повідомила, що затримала Курті для допиту. Пізніше його відпустили.

Минулого тижня Курті застосував сльозогінний газ в залі засідань місцевого парламенту в Приштині на знак протесту протесту проти угоди про нормалізацію відносин між Косово і Сербією за посередництва Європейського союзу.

Опозиційні законодавці протестують проти угоди, досягнутої в серпні, яка передбачає, що Косово надасть більше фінансових і законодавчих прав сербській громаді і створить Асоціації сербських муніципалітетів. Наприкінці вересня косовського прем’єр-міністра Ісу Мустафу опозиціонери закидали яйцями під час виступу в парламенті. Мустафа захищав угоду про нормалізацію відносин між Косово і Сербією, заявивши, що новостворена Асоціація сербських муніципалітетів не матиме виконавчих повноважень.

Опозиція вважає, що такі кроки лише поглиблять етнічні розбіжності і збільшать вплив Сербії в Косові. Курті каже, що це загрожує суверенітету Косова.

Албанська влада Косова проголосила незалежність від Сербії за підтримки провідних західних країн в 2008 році. Фактично Белград втратив контроль над краєм в результаті збройного конфлікту в 1999 році. Сербія не визнає незалежність самопроголошеної республіки, проте під тиском Брюсселя і задля зближення регіону з Євросоюзом в 2011 році розпочала переговори про нормалізацію відносин з косовськими албанцями за посередництва ЄС.

XS
SM
MD
LG