Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина оголосила про закриття кордону з Хорватією для мігрантів


Угорська поліція на кордоні стежить за мігрантами, які прибули з Хорватії, 16 жовтня 2015 року
Угорська поліція на кордоні стежить за мігрантами, які прибули з Хорватії, 16 жовтня 2015 року

Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто заявив у Будапешті, що його країна опівночі на суботу, 17 жовтня, за місцевим часом закриє угорсько-хорватський кордон, щоб зупинити наплив мігрантів, увівши в повному обсязі шенгенські правила стосовно сусідньої країни.

За його словами, контрольно-пропускні та перехідні пункти працюватимуть у звичному режимі, крім так званих зелених коридорів, проте перевірку на них із боку прикордонної служби, поліції та митниці посилять, передає кореспондент Радіо Свобода.

Сійярто заявив, що відтак мігранти з Азії, Близького Сходу та Африки матимуть змогу просити статусу біженців у двох транзитних зонах, як це здійснюється вже кілька тижнів на угорсько-сербському кордоні.

При цьому угорський міністр нагадав, що на порушників кордону чекає сувора кримінальна відповідальність, а також можливе видворення з країни.

Щодня хорватсько-угорський кордон перетинає понад 7 тисяч нелегальних мігрантів, які дістаються Угорщини транзитом через Балкани, щоб продовжити шлях на Німеччину, яка є кінцевою метою подорожі більшості з них. Останнім часом разом із угорською поліцією та прикордонниками до контролю угорсько-хорватського кордону долучилися кілька десятків їхніх колег із Чехії та Словаччини.

Своєю чергою влада Хорватії заявляє, що не має змоги впоратися з безупинним потоком нелегальної міграції, обмірковуючи ідею зведення фізичної перешкоди на кордоні з Сербією.

Наразі Угорщина вже звела на ділянці свого кордону з Хорватією, що не лежить уздовж важко здоланних річок, легку загорожу з колючого дроту, а вздовж усього кордону з Сербією – високий металевий паркан теж із колючим дротом, щоб припинити безконтрольний перетин кордону тисячами мігрантів, які прибувають до країн Європейського союзу так званим «балканським маршрутом» із таких країн і регіонів, як Сирія, Ірак, Афганістан чи Африка.

Після того, як Угорщина так само закрила для мігрантів свій кордон із Сербією, вони рушили через Хорватію – яка відтак почала спрямовувати їх до свого кордону з тією ж Угорщиною.

Протягом цього року через Угорщину вже пройшло понад 383 тисячі мігрантів. Майже всі вони перетинають країну транзитом на шляху до Німеччини та інших заможних країн Євросоюзу з високим соціальним захистом біженців.

XS
SM
MD
LG