Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: відмова виконання рішень суддів – «новий тренд цих виборів»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Новою тенденцією прийдешніх місцевих виборів є невиконання рішень суддів територіальними виборчими комісіями, повідомляють у Громадянській мережі «Опора».

«Проблема відмови в реєстрації кандидатів була в нас і на попередніх місцевих виборах, новою проблемою цих виборів є невиконання рішень судів, коли суди ухвалюють рішення зареєструвати кандидата або розглянути повторно документи, які подає кандидат. Але територіальні виборчі комісії не реагують на рішення судів, що призводить до необхідності реагування Центральної виборчої комісії, яка змушена розпускати такі територіальні виборчі комісії. Це є таким новим трендом цих виборів», – сказала експерт «Опори» Ольга Коцюруба.

Разом із тим інший представник «Опори» Олександр Клюжев стверджує, що саме на нинішній передвиборчій кампанії судовий шлях оскарження рішень став дієвим механізмом.

«Масові випадки відмов у реєстрації отримали судове оскарження, і, за оцінками громадянської мережі «Опора», на підставі судових документів, які нам доступні, на відміну від 2010 року, для політичних партій та кандидатів судовий шлях оскарження став дієвим механізмом відновлення виборчих прав. Якщо проаналізувати сукупність наявних судових рішень, то власне суди частіше підтримували аргументацію партій та кандидатів у суперечках із ЦВК, ніж ставали на бік територіальних виборчих комісій», – каже Клюжев.

За даними «Опори», ЦВК, серед іншого, достроково припинила повноваження всього складу Слов’янської, Херсонської, Маріупольської, Новороздільської (Львівська область) міських виборчих комісій.

В Україні місцеві вибори призначені на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG