Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК звернулася до ГПУ щодо перевірки дій низки ТВК


Центральна виборча комісія повідомила у п’ятницю, що звернулася до Генеральної прокуратури України щодо перевірки дій кількох територіальних виборчих комісій, які, на її думку, порушили закон.

Це стосується, зокрема, дій Харківської обласної виборчої комісії, яка всупереч постановам Центрвиборчкому і рішенням судів відмовляється реєструвати кандидатів на виборах депутатів обласної ради від партій «Опозиційний блок» і «Блок Дарта Вейдера».

«Центральна виборча комісія зауважила, що ігнорування Харківською обласною виборчою комісією обов’язкових до виконання рішень комісії вищого рівня та судових рішень підтверджує систематичне та грубе порушення цією комісією та її членами вимог Конституції України та законів України. Вказане також свідчить про можливу наявність у діях членів Харківської обласної виборчої комісії ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян України, діяльності інших суб’єктів виборчого процесу, в тому числі Центральної виборчої комісії, та складу злочину, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача)», – мовиться в повідомленні прес-служби ЦВК.

Харківський облвиборчком ухвалював такі рішення кілька разів, заявляючи, що, навпаки, суворо дотримувався закону, не реєструючи тих, хто подав документи з порушеннями чинного законодавства.

Схожа ситуація і в Черкасах, де міська виборча комісія кілька разів попри вимоги ЦВК знімала з реєстрації чи відмовлялася зареєструвати знову кандидатів на виборах депутатів міської ради від Партії вільних демократів, так само заявляючи про порушення виборчого законодавства цією партією. Тут Центрвиборчком знову скасував ці рішення Черкаського міськвиборчкому, зобов’язав змінити їх і звернувся до Генпрокуратури щодо перевірки дій ТВК.

Крім того, ЦВК також звернулася до ГПУ з проханням перевірити дії Маріупольської міської виборчої комісії, в яких у Києві теж побачили порушення.

А щодо порушень, вчинених, на думку Центрвиборчкому, Лисичанською міською виборчою комісією, ЦВК звернулася до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області та прокуратури Луганської області для перевірки і реагування.

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG